Oferim de aceasta informatiile necesare pentru a inmatricula o masina din Uniunea Europeana. Trebuie sa stim dinainte ca procedura de inmatriculare a unei masini depinde de locul din care aceasta a fost cumparata. In cazul autovehiculelor achizitionate din spatiul Uniunii Europene, va trebui sa avem certificatele de inmatriculare straine si documentele de achizitie. Pentru acest tip de inmatriculare va fi nevoie in anul 2024 sa ne prezentam la 4 institutii: RAR, DGITL, ANAF si DRPCIV. La fiecare entitate in parte va trebui prezentat un set de acte diferit. Cititi mai departe!
Pentru masinile cumparate din Uniunea Europeana, procedura de inmatriculare va incepe cu obtinerea cartii de identitate. Dupa cum am precizat si mai sus, pentru ca achizitia autovehiculului sa fie legala, cumparatorul va trebui sa detina documentele de inmatriculare straine si actele de dobandire. Acestea vor trebui traduse si prezentate la fiecare institutie in parte. In randurile urmatoare, veti vedea pasii pentru a inmatricula un autoturism cumparat din UE. Tot aici veti afla actele ce vor trebui depuse la fiecare institutie in parte.
Inainte de a intra in subiectul articolului, vrem sa va explicam cum arata actele pe care trebuie sa le primiti inainte de inmatricularea auto. Documentele de dobandire pot fi atat factura de achizitie, cat si contractul de vanzare cumparare auto. Fiind dintr-o tara straina, va trebui ca aceste documente sa fie transcrise intr-o limba straina. De asemenea, actele de inmatriculare straine vor putea fi: taloane, brief-uri, carduri, carti auto, certificate, etc. Toate aceste documente vor trebui detinute in original pentru a incepe procesul de inmatriculare.
Inmatriculari masini din Uniunea Europeana ( sfaturi, pasi de urmat si acte )
In randurile de mai sus ati vazut lista de institutii unde va trebui sa va prezentati. Asadar, prima din lista noastra este Registrul Auto Roman. Aici, se va elibera cartea auto, certificatul de autenticitate si Inspectia Tehnica Periodica.
Ce acte vor trebui prezentate la RAR?
In cadrul acestei unitati va trebui sa aduceti toate documentele de inmatriculare straine. Ele vor trebui prezentate in original, o data cu autovehiculul. Registrul Auto Roman este singura entitate din Romania, unde va trebui adus autoturismul ce urmeaza a fi inmatriculat. Aici se va face Inspectia Tehnica si este obligatorie prezenta vehiculului.
Daca masina este cumparata din Germania, documentele de inmatriculare straine vor fi: brief-ul mare si brief-ul mic. Tot aici, se va completa cererea de RAR si se va atasa la dosar copia dupa actele de achizitie. Brief-urile din exemplul de mai sus, vor fi necesare pana la inmatricularea finala a masinii din Germania.
Pe langa acestea, vor trebui prezentate actele de achizitie in original, impreuna cu documentele de reprezentare.
Cum depune o firma documentele la RAR?
Actul de reprezentare va fi pentru o persoana fizica doar buletinul. In cazul unei persoane juridice, lista de documente este mai diversificata. Pentru o firma va trebui prezentat: copia dupa certificatul de inregistrare, delegatia si buletinul. Delegatia va trebui realizata pentru serviciile RAR.
Inregistrarea vehiculului din Uniunea Europeana la Taxe si Impozite
Urmatoarea institutie din lista noastra este Serviciul DGITL. Aici va fi declarat autovehiculul dobandit pentru impozit. Pentru a inregistra un autoturism din Uniunea Europeana, va trebui ca inainte de toate sa aveti traducerile documentelor straine.
Pentru a inscrie vehiculul, va trebui sa va prezentati la institutia DGITL de care apartineti. Ex: Daca aveti domiciliul in Bucuresti, sectorul 2, va trebui sa va prezentati la DGITL-ul din Soseaua Morarilor.
Traducerea actelor straine inainte de declararea autovehiculului la DGITL
Prezenta la DGITL este necesara dupa realizarea serviciului RAR. Mai mult de atat, inainte de ajunge la aceasta institutie, vor trebui facute traduceri dupa actele de dobandire si documentele de inmatriculare straine. Cu toate ca nu toate DGITL-urile solicita traducerea certificatelor de inmatriculare straine, este util ca acestea sa fie deja facute.
Modalitatea de lucru cu institutia de Taxe si Impozite Locale
DGITL-ul are in prezent posibilitatea de lucru cu publicul. Aceasta varianta nu este valabila in orice localitate, iar cele mai multe dintre ele urmeaza pasii digitalizarii. Astfel, veti avea surpriza sau posibilitatea pentru unele centre de Taxe sa inregistrati vehiculul online. Aceste platforme le gasiti pe site-urile institutiilor, iar forma de lucru este prin: email, cont, semnatura digitala, etc.
Care sunt actele de inmatriculare ce vor fi depuse la DGITL?
Documentele ce vor fi depuse la DGITL, pentru a continua procedura de inmatriculare a masinilor din Uniunea Europeana sunt:
- documentele de reprezentare
- cartea auto ( primita de la RAR ) – copie si original
- actele de inmatriculare straine – copie si original
- documentele de dobandire – copie si original
- traducerile actelor de dobandire – original + doua copii
Procesul de inmatriculare pentru acest tip de autovehicul va continua mai departe cu entitatea ANAF pentru…
Obtinerea Certificatului de la ANAF
Pentru acest document, va trebui sa va prezentati la institutia ANAF de care apartineti. Certificatul de TVA ( sau Certificatul Auto de la ANAF ) se va solicita de fiecare data pentru acest tip de inmatriculare.
Cand nu este necesar certificatul de TVA la inmatricularea unui autovehicul din Uniunea Europeana?
Exista o singura exceptie: Atunci cand vehiculul a fost achizitionat de la o alta entitate inainte, ce are domiciliul/sediul in Romania. In acest caz nu va fi nevoie de Certificatul de TVA. Cu toate acestea, va trebui ca masina sa fie inregistrata si scoasa de vanzator. Cumparatorul care va inmatricula autovehiculul, va trebui sa primeasca o factura sau un contract in limba romana. Documentul de dobandire trebuie sa aiba viza Remtii de scoatere din evidentele fiscale.
Aceasta situatie se aplica pentru vehiculele cumparate din Uniunea Europeana, ce se afla la prima inmatriculare in tara noastra. Masina va fi achizitionata in Romania de un alt proprietar, inainte ca dumneavoastra sa o inmatriculati definitiv. Pentru acest context, drumul la ANAF nu va mai fi necesar.
Pentru situatiile in care vehiculul este achizitionat direct din UE si se va inmatricula pentru prima data in tara noastra, va trebui sa prezentati…
Actele necesare pentru obtinerea certificatului auto de la ANAF
Toate documentele necesare acestei institutii vor fi prezentate in copie: cartea auto, documentele de inmatriculare din strainatate, actele de reprezentare, documentele de dobandire, traducerile actelor de inmatriculare straine, traducerile pentru documentele de dobandire si itp-ul.
Aceasta este lista de acte pentru serviciul ANAF, in vederea obtinerii certificatului de tva. Pentru a vedea restul articolului, puteti intra pe inmatricularea unei masini din Uniunea Europeana. Acesta a fost subiectul prezentat pentru astazi. Va multumim ca ati ramas cu noi pana la final!