Mobilier din materiale sustenabile – curiozități și avantaje

2024 aduce multe schimbări în industria de amenajări interioare. Mai mult decât niciodată, este vorba de conectarea cu natura, de crearea unui ambient relaxant, în ton cu principiile sustenabile. Într-o societate în care economia de resurse a devenit un scop pentru majoritatea industriilor, designerii sunt preocupați să vină cu soluții durabile. De la tapițerii și lenjerii de pat până la dulapuri sau mese – acum poți găsi mult mai ușor alternative prietenoase cu mediul. Însă, există multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru a obține efectele vizuale dorite. Mai multe despre avantajele obiectelor de mobilier eco afli în rândurile de mai jos.

Cum alegi mobilierul din materiale sustenabile?

Mobilierul sustenabil a început să fie accesat din ce în ce mai mult atât în cazul unor proiecte case, cât și în industria hotelieră. Conform unui studiu, aproximativ 78% dintre consumatori sunt de părere că sustenabilitatea este esențială. Mulți dintre ei chiar sunt dispuși să plătească mai mult în cazul produselor furnizate de brandurile care vin cu asemenea inițiative.

Totuși, cât de mult poate fi aplicat conceptul în cazul unei locuințe? Este mobilierul eco o variantă care îți poate garanta confort și utilizări îndelungate? Răspunsul este da, dacă îl alegi conform următoarelor criterii:

  • Pe lângă durabilitate, ține cont de elementele estetice – Chiar dacă sunt suficient de rezistente pentru a rămâne moștenire următoarelor generații, piesele trebuie să fie atemporale. Alege-le pe cele cu finisaje delicate, elegante și minimaliste. Mobilierul din lemn masiv va arăta extraordinar în cazul unor proiecte case moderne.
  • Ține cont de spațiul disponibil – Evaluează încăperea și ia măsurătorile necesare. Dacă dispui de un proiect casa spațios adaugă forme neobișnuite, elemente geometrice sau sculpturale. În schimb, dacă ai o casă mai mică sau pur și simplu îți dorești un design minimalist, orientează-te către variantele suspendate.
  • Ai grijă la modalitatea de întreținere – Lemnul masiv este un material impunător, somptuos și foarte rafinat. Însă, dacă vrei să te asiguri că își va păstra proprietățile cu succes odată cu trecerea timpului curăță-l corespunzător. Folosește doar tehnici și substanțe speciale, care să păstreze luciul și rezistența materialului.

Nu în ultimul rând e necesar să ai în vedere tipul de certificare, dar și modalitatea de fabricare. Vezi ce impact are materialul asupra mediului. Spre exemplu, lemnul certificat (Forest Stewardship Council) reduce cu aproximativ 70% riscurile de epuizare a resurselor. De asemenea, vezi dacă producătorul folosește vopseluri sau substanțe toxice pentru conturarea designului.

Top 3 avantaje ale integrării mobilierului sustenabil

Mulți optează deja pentru proiecte de case sustenabile. Dacă încă ai impresia că materialele ecologice sunt perisabile și greu de întreținut, iată încă trei motive care te vor face să te răzgândești:

  1. Longevitate – Mobilierul fabricat din materiale sustenabile, cum ar fi lemnul masiv sau oțelul reciclabil, este adesea mai durabil și rezistent la uzură. Astfel, nu va mai trebui să investești sume considerabile pentru înlocuire sau renovare.
  1. Design atractiv – Sunt disponibile tot mai multe opțiuni de materiale sustenabile care permit designerilor să creeze piese de mobilier inovatoare și estetice.
  1. Ambient mai sănătos – Pe lângă toate avantajele care țin de estetică și funcționalitate, mobilierul contribuie la creareau unui mediu mai curat. Sunt reduse emisiile nocive, iar aerul din locuință este mereu proaspăt.

Vrei să te bucuri de avantajele unui proiect casa inedit? Alege și tu să pui în aplicare principiile sustenabile de amenajare!

Classic wooden chair by a fiddle-leaf fig plant
Previous post  Ce trebuie să știi despre periajul și folosirea aței dentare în cazul implanturilor dentare
Next post Studiul GLAMI Year in Review: 48% dintre români au redus achizițiile de modă în 2023 din cauza inflației